Éjfél Kapitány
featuring
Mr. A
Levél Éjfél Kapitánynak...

Mr. A

Fatboy Slimet teljesen ismeretlenül mindig is kövér disznó rappernek gondoltam. Éveknek kellett eltelnie, hogy az itt-ott hallott zseniális slágereket hallva összerakjam a képet: Ő az, aki ezeket hihetetlen módon elővezeti. Mr. A neve ehhez hasonlóan sűrűn felbukkan azoknak a programoknak és weboldalaknak az alján, amiket magam is rendszeresen használok, mégsem tudok róla túl sokat. A 2005-ös év technikusa kitüntető címet mindenesetre neki ajándékoztam, ennyit bizonyosan megérdemel a blogring, a statgép, és a freeblog tető alá hozásáért. A következő kérdésekből talán többet is megtudhatunk arról, mi mozgatja az enyim.com birodalom tulajdonosát.

Felvétel indul...

ÉJFÉL KAPITÁNY Ha jól emlékszem, tjp kezdte a barrakkot csinálni, abból nőtt ki a blogring. Hogy is volt az a takeover? Hogyan jött a késztetés? Hogyan vagytok tjpvel?

Mr. A tjp azt mondta, hogy abbahagyja, mert túl sok vele a gond. Én meg mondtam, hogy akkor majd én csinálom. Jó móka volt a blogring mögötti szoftver megírása. Majdnem egy évig stagnálás volt ugyan, miután Ő abbahagyta, én meg még nem voltam kész, de ez úgy látszik senkit nem késztetett arra, hogy csináljon egy másikat ez alatt. Jóban vagyunk (szerintem), legalábbis MSN-en még néha beszélünk ;]

ÉK A blogring impresszuma vastag betűkkel úgy kezdődik: Ez nem szolgáltatás. Nem kevés bosszúságot vélek e mögött felfedezni. Mesélj róla!

MRA Úgy emlékszem ez a kezdetek óta ott van, csak nem vastag betűkkel szedtem az elején. A blogringet mindig is hobbiprojektnek tartottam, mint pl. a href.hu-t. Ott van, az emberek használják, néha hozzányúlok, ilyesmi. Sem kedvem, sem erőforrásom nem volt (és most sincs) olyan szintű user supporthoz, mint a freeblogon. (Ott azért szinte az összes levélre megy vissza válasz, ápoljuk a userek lelkét, satöbbi.) Később volt probléma néhány felhasználóval, akik felháborodtak azon, hogy nem kerültek bele a rendszerbe, így hát kiboldosítottam, hogy ne legyenek túl nagy elvárások. Kicsit önző dolog, de nincs mindenre időm ;]

ÉK Hogyan kezdődött az enyim.com birodalom története?

MRA Hát, csak úgy kialakult. Lett a freeblog, odaírtam, hogy az enyim.com csinálta (valaha az első gépemet a kollégiumban hívták enyimnek ;]), aztán ahogy lettek még szoftvereim, odaírtam, hogy enyim.com és ez lett belőle ;]

ÉK A legtöbben simán lemásolják az amerikai trendeket. Te mennyire tartod nyitva a szemed nyugat felé, és mennyire gondolkodsz saját ötletekben?

MRA Ha jó valami, akkor azt érdemes lemásolni, honosítani. Általában ötleteket szerzek, megpróbálom homeprojekt jelleggel megvalósítani, ha nagyon megtetszik. Menetközben pedig néha eszembe jutnak más megközelítések, ötletek, azokat is beleépítem, és utána vagy lesz belőle valami, vagy nem.

ÉK Melyik a legkedvesebb munkád? A freeblog?

MRA Mindig az aktuális. Általában az a legkedvesebb cuccom, ami éppen szoftverfejlesztésileg aktuális szinten van. Legyen benne minden új technológia, új ötletek és megvalósítások (főleg programozástechnikailag), ilyenek. Általában folyamatosan újraiterálom, frissítem a korábbi szoftvereket, kísérletezek velük. Ugyanakkor talán a freeblog az, amire legbüszkébb vagyok, ez az amivel nulláról sikerült elérnem valamit.

ÉK Még jól emlékszem a statcenterre. A legmenőbb magyar webstat volt ingyenes korában, és fizetőssé válásának pillanatában gyakorlatilag az összes felhasználója elpártolt tőle. Figyeltem a fizetős felhasználóik számát - kevés számú megszállott weboldal tulajdonos és közület tartotta fenn csak az accountját és az előfizetők száma alig-alig növekedett a hetek múlásával. Mit gondolsz erről? Mit tanultál ebből?

MRA Úgy gondolom, hogy teljesen fizetőset nem érdemes a magyar piacon csinálni (maximum a pornóból), mert az emberek nem hajlandóak fizetni, illetve csak nagyon kevesen. Inkább plusz szolgáltatásokból befolyó pénzekből kell megpróbálni eltartani az ingyenes usereket kiszolgáló infrastruktúrát is. Nehéz feladat viszont olyan pluszokat kitalálni, amikért az emberek hajlandóak fizetni. Talán jó marketinggel lehet ezen meg javítani (lásd ipod ;])

ÉK A freeblog vitathatatlanul a legmarkánsabb szolgáltatás minden munkád között. Milyen üzleti terv van a vállalkozás mögött? Mi a cél? Mostanra hol tart mindez?

MRA A freeblog számomra soha nem az üzletről szólt. Nincsenek üzleti terveim sem. A partnereknek van általában (ők azok, akiknek a logója a freeblog mellett szokott megjelenni). Nekem annyi a  tervem vele, hogy a freeblog nőjön, fejlődjön, a bloggerek örüljenek, meg annyi pénz összejöjjön valahonnan, hogy ne menjek csődbe miatta. A partnereknek általában az, hogy pénzük legyen. Én meg próbálom összehangolni azt, hogy a partnereknek úgy legyen pénze, hogy közben a bloggerek se lázongjanak (pl. bannerek a blogok felett ilyesmi)

ÉK A szolgáltatók után már portálokon is megjelennek a hirdetések és promóciók, gondolok itt például az ld50re és a machomédiára. Eljön vajon az idő, amikor ez elér egyes olvasottabb blogok szintjére is?

MRA Hogy az egyes olvasottabb blogok hirdetővé váljanak, arra itthon egyelőre nincs esély. A hirdetők nagyon maradiak, csak az évek óta bevált dolgokat hajlandóak használni, semmi újba nem mernek belevágni. Arról nem is beszélve, hogy ha valamelyik blog az egyik termék mondjuk így „arca lesz”,akkor a „magyar blogoszfera” (haha) vagy a nagyhangúak azonnal lehúzzák, fikázni kezdik stb. hogy „eladta magát”. Ez inkább a blog szolgáltatók szintjén valószínű. Én ugyan ellene vagyok a kötelező reklámoknak, inkább ilyen opt-in rendszerben gondolkodok. Remélem soha nem kerül arra sor, hogy minden blog fölé bannert kelljen tenni.

ÉK Milyen visszajelzéseket kapsz a munkásságodról? Pozitív-e a nyafogások és a vödörszám érkező hálás visszajelzések mérlege?

MRA Amikor a főoldali bannerek megjelentek, akkor sokan temették a freeblogot, meg felháborodtak, de remélem közben sikerült megnyugodniuk, hogy a bannertől még nem dőlt össze a világ, minden megy tovább ugyanúgy mint eddig. A mérleg egyelőre még pozitív (bár nem vödörnyi, inkább néha 1-2). Az ember persze mindig a negatívat hallja meg, mert ők a hangosabbak.

ÉK Azt mondtad a népek fikáztak a freeblog banner miatt. Te mit gondoltál régen és mit gondolsz most erről a hirdetés finanszírozta ingyenes modellről? Merre vezet hosszú távon ez az út?

MRA Ha van egy nagyobb „médiabirodalom” (vagy akármi) melletted/mögötted, akkor van esélyed több felhasználót szerezni (tudnak reklámozni téged ingyen/kedvezményesen), tudsz szerezni erőforrásokat további fejlesztésekhez. Igazából szponzornak is nevezhetjük őket – legalábbis én ilyen célokból próbáltam társulni az indexszel, majd most a sziget.hu/econettel. Mivel a freeblog még mindig a hobbi vagy félhobbi projekt kategóriában van, ezért szerintem a hirdetéses modell (számomra) tökéletes. Jön be belőle pénz (persze ez a partnerrel való megállapodástól is függ), hogy fizethesd a hostingot, hardvert, kisegítő személyzetet.

ÉK Ez teljesen világos. De szerinted miért nyafognak mégis a reklámok miatt a nem is fizető felhasználók? Vajon van valami motivációjuk a "semmit se adok csak elveszek" szemléleten túl? Mit gondolsz erről? Neked mi az idevágó ideológiád? 

MRA Először is különböztessük meg a dolgokat, miszerint vannak kezdetektől fizetős és egy bizonyos ponttól fizetős szolgáltatások. Az elsővel semmi gond nincs, a juzer mindig is tudja, hogy a használatért fizetni kell, egy szava sem lehet, ha nem tetszik, menjen máshova. A második a problémásabb, mert a juzer úgy érzi, hogy “elvettek tőle valamit”. Volt valami, ami ingyen volt, és akkor egyszer csak pénzt kérnek tőle (illetve: eddig nem volt reklám, most van). Arról nem is beszélve, hogy egy csomó adata (blog bejegyzés, email, képek, szolgáltatástól függően), amit hirtelen “bezártak”, csak pénzért vehet igénybe, vagy csak pénzért tud bizonyos dolgokat megcsinálni velük (vírusszűrés, exportálás stb.). Az még a jobbik eset, ha bizonyos plusz dolgokért kérnek tőle pénzt, de ami eddig ingyenes volt, az ingyenes is marad. Sokan valamifajta  “ingyenélő” hozzáállás révén mégis elvárják, hogy az is ingyenes legyen (ez itthon fokozottan érvényes). Van aki odáig elmegy, hogy a bannereket is kiszedi az oldalból, amit akár lopásnak is nevezhetünk, hisz az oldal gazdája abból finanszírozza az oldal fenntartását, mondhatni a felhasználó azzal fizet neki, hogy letölti/megnézi a bannert. (Részben persze indokolható ez a hozzáállás a mindenféle vizuálisan agresszív reklámmal szemben, de többnyire nem csak ezeket veszik ki, hanem a sima képeket/text adokat is.) Az én ideológiám az, hogy a kontent nagyobb arányban képviselje magát mint a hirdetés, és abból is csak olyannal találkozzanak az oldalamon a felhasználók, amit én is elviselnék másnak az oldalán. Semmi popup, popunder, ugráló villogó egész képernyőt beterítő flashek. (Sajnos becsúszott egy pont ilyen float ad, de csak akkor tudtam meg, hogy lesz ilyen, amikor ki kellett tenni).

ÉK Mennyire sétagalopp Magyarországon megvalósítani ezt a modellt?

MRA Itthon nem csak az előzőek emiatt nehéz (részben) fizetős szolgáltatást csinálni, hanem azért is, mert nem éri meg illetve nincs még rá infrastruktúra. A legkényelmesebb ugyebár az lenne, ha bankkártyás fizetést csinálunk az oldalra. Ehhez egyrészt szerződni kell egy bankkal, aki ezt csinálja nekünk. Erről sajna még nem tudok nyilatkozni, hogy milyen nehéz, mert nem jutottam még abba a fázisba, hogy sikerüljön bankkal beszélni. A másik irányból viszont ott van, hogy elektronikus fizetésre alkalmas kártyával kell rendelkezni. Ha abból indulok ki, hogy eddig akárhány bankszámlát nyitottam, alapból egy elektronikus (internetes) fizetésre _nem_ alkalmas kártyát kaptam. Mondhatjuk, hogy a netezők jelentős része nem tudna kártyával fizetni a szolgáltatásért. A csekkes/átutalásos fizetés vs, internet nem éppen a legkorszerűbbnek mondható, az átfutási idő miatt. Maradnának a mikropayment rendszerek, de a paypal itthon nem megy, az SMS fizetős rendszereknél meg örülhetsz ha a user által beküldött pénz 35-40%-a megmarad (6-8 hónapos infó, azóta lehet engedtek az áraikból)

ÉK Gondoltad volna, hogy egy ingyenes szolgáltatást is megszorongathat egy másik, ami nem hogy ingyenes, de egyenesen FIZET egyes felhasználóinak? Igen, a blogtérre gondolok...

MRA Nem érzem úgy, hogy megszorongattak volna. ( Van erről hosszabb véleményem is, de ezt majd egyszer blogban szeretnem publikálni, ha majd lesz rá időm.) Az az igazság, hogy haladok előre a fejlesztéseimmel, de mivel egyedül vagyok, egyszerre csak egy dologgal tudok foglalkozni. Időzítésileg kicsit szerencsétlen, hogy épp akkor jelentek meg, miközben a statgépet pofoztam ki és csináltam a statgép+freeblog statisztikát, mert így úgy tűnik, mintha az összes fejlesztés ami a freeblogból hiányzott eddig, az azért készült csak el, mert megjelent a blogtér, a nagy webkettős szolgáltató. Ha nem jelent volna meg a blogtér ezek a fejlesztések akkor is most kerültek volna sorra. Tudom, hogy ebbe sokan bele fognak kötni, de vállalom, ezek a tények.

ÉK Milyen bigyót, hardvert vettél magadnak utoljára? Milyen csajoknak van nálad esélye?

MRA Egy Sony nw a 3000 mp3 playert (tudom, szar a szoftvere, de egyszerűen bírom a sony termékeinek a dizájnját). Nincs olyan, hogy nálam csak a 180 magas szőke kékszeműek és senki más. Legyen benne valami ami megfog. Meg hát kölcsönös legyen ;] Ugyanakkor jelenleg van valaki, akiben volt valami, úgyhogy egyelőre ne menjünk bele mélyebben a témába ;]

ÉK A teljes életedet az enyim birodalomnak szenteled, vagy csak a teljes munkaidődet, esetleg csak részét? Már a hobbidból élsz, vagy még mást is csinálnod kell?

MRA Mivel a munkám is szoftverfejlesztés és kapcsolódó dolgok, ezért nem állítanám, hogy azt „kell” csinálnom. Olyan értelemben kell, hogy a freeblogból (statgepből stb.) jelenleg nem élnék meg. Pontosítva valószínűleg meg lehetne belőlük élni, de akkor teljesen másképp kellett volna intéznem az összes vele kapcsolatos partnerkapcsolatot, befektetést, hozzáállást. Jelenleg az a hozzáállásom, hogy meg ha veszteséges is, akkor sem érdekel nagyon, mert a rendes fizetésemből simán kigazdálkodom. Olyan ez mint amikor más megveszi a horgászbotokat vagy a dvd-ket. Hobbi.

ÉK Mit mondhatnék mást? Köszi & keep up the good work!

Más interjúk is vannak...

 

Kijárat...

Főoldalra...